Descripció

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer, fundada l’any 1884 per l’escriptor i polític Víctor Balaguer, és un dels museus més antics i singulars de Catalunya, construït expressament amb aquesta finalitat, la de ser un espai de recopilació, conservació i difusió del patrimoni cultural.

A les seves sales trobem obres de pintors com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Joaquim Mir, Xavier Nogués i Ramón Martí Alsina entre altres, que ofereixen un excepcional recorregut per l’art català, des del Romanticime fins al Noucentisme. També destaca l’important llegat de pintura i escultura del segle XX, que compta amb la col·leció d’art informalista més gran de Catalunya.

La secció de pintura es completa amb l’exhibició permanent d’una vintena d’olis del Barroc espanyol i europeu del dipòsit històric del Museo del Prado que conté quadres de El Greco, Ribera, Goya, Rubens o Murillo.

En darrer lloc cal destacar les col·leccions etnogràfiques, on s’hi troben peces de Filipines, Egipte, Xina i Japó, així com una mostra d’art precolombí. Destaca especialment la col·lecció egípcia, la primera que es va formar a Catalunya, en la qual es troba una mòmia d’infant, una de les 5 uniques que actualment es conserven en museus catalans.

Cal destacar també la seva biblioteca, una de les més importants del segle XIX.  L’any 2019 va ser declarat Museu d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Imatges