Descripció
L’itinerari turístic la Rabassa – la Peguera permet al visitant fer un recorregut d’uns vint quilòmetres a través de diferents indrets de gran bellesa de la parròquia.
1. Sortida de l’oficina de turisme de la plaça Laurèdia direcció el poble de Juberri.
2. A l’alçada del Km. 1.2 veurà a la seva esquerra un cartell de fusta que indica les paraules Casc Antic. Poques desenes de metres després, a l’esquerra, a l’alçada d’unes bústies de fusta, s’agafa l’accés fins arribar al poblet d’Auvinyà. De fet, és una urbanització construïda cap a l’any 2006, que el propietari va ambientar com un poble o castell medieval. Amb església pròpia, dedicada a Sant Iu, patró dels avocats i juristes, que ens recorda les esglésies romàniques pirinenques. Des d’aquesta zona es pot gaudir de les vistes sobre les vinyes de Casa Auvinyà.
3. Retornant a la Carretera de la Rabassa, cal anar direcció el Poble de Juberri, on es passarà al costat de l’església romànica de Sant Esteve de Juberri. Uns dos-cents metres més amunt, cal agafar el carrer del bosc per accedir als jardins de Juberri. Situats en una zona pública, però construïts i mantinguts per un particular, són uns jardins molt cuidats, on el visitant trobarà escultures de persones i d’animals, entre altres, fonts i reproduccions en mida reduïda d’esglésies romàniques d’Andorra. Des dels jardins la visió de la vall de Sant Julià de Lòria és fantàstica.
4. Reprendre el cotxe i dirigir-se a la Capella de Sant Cristòfol de la Rabassa, endinsant-se al bosc de la Rabassa.
5. Després cal dirigir-se cap a l’encreuament entre la carretera de la Rabassa i la carretera de la Peguera. Durant el camí, travessarà el bosc de la Peguera, passant prop de diverses fonts, i de l’accés al parc d’activitats de muntanya Naturlandia. Baixant per la carretera de la Peguera es trobarà amb un paisatge agrícola, molt més obert i amb les Bordes de la Peguera. Les bordes són cabanes agrícoles on es guarden les eines del camp, la palla, els fems i on es tanca el bestiar. La majoria de les que es troben en aquest paratge s’utilitzen actualment com a caseta de camp de cap de setmana.
6. De camí cap a Aixirivall es pot parar per gaudir del paisatge en diversos llocs. A destacar el mirador del Coll de la Plana, que disposa d’un plafó explicatiu que en descriu el paisatge. Seguidament, s’arriba al poble d’Aixirivall, poblet de Sant Julià de Lòria amb més número d’habitants. El visitant pot parar a la plaça major del poble i endinsar-se en els carrers del casc antic, passejant prop del cóm on s’abeurava el bestiar i descobrint l’església de Sant Pere i l’antiga escola del poble. Un cop es retorna a Sant Julià de Lòria finalitza aquest itinerari.