Descripció

Museu dedicat a un dels objectes quotidians més arrelats a Meranges: l’esclop. A la població s’exportava aquest singular tipus de calçat a tot el país. A l’exposició es mostren tant la història de l’ofici com la fabricació de la pràctica sabata.

Durant generacions, els habitants de Meranges van utilitzar els recursos naturals per fabricar un tipus de calçat que els protegia de la neu i la humitat del terra: els esclops. La zona va ser un centre de producció d’esclops per a tot Catalunya, que va tenir la seva última seu a Meranges.

Fabricar esclops va ser un ofici de nissagues familiars, que durant l’hivern es dedicaven a tallar la fusta de les sabates. Hi havia qui en fabricava només per a consum propi, altres per a les persones més properes i artesans que es dedicaven a vendre’ls ambulantment o en comerços.

A la plaça Major de Meranges, el museu explica d’una manera didàctica la història d’aquest calçat i el procés d’elaboració, des de la dificultat per obtenir la fusta, que ha de tenir unes característiques especials, fins a les eines que es feien servir i la forma de treballar-los i de vendre’ls.

Aquest ofici forma part del patrimoni cultural dels Pirineus.

Visites concertades del museu i l’església de Sant Serni. Cal reservar trucant al telèfon de contacte. Preu 5 € per persona.

Imatges