Descripció

El Museu de Maricel mostra un itinerari artístic complet des del segle X al realisme i figuració de la primera meitat del segle XX a través de les col·leccions d’art del Dr. Jesús Pérez-Rosales i de la Vila de Sitges, amb obres de gran qualitat. La presentació museogràfica integra els diversos llenguatges, tècniques i suports artístics amb la finalitat d’assolir la màxima coherència en la seqüència cronològica de l’evolució de les arts.

S’hi han incorporat obres de la col·lecció del Dr. Jesús Pérez-Rosales que mai no havien estat exposades en públic, adquisicions efectuades pel Consorci del Patrimoni de Sitges del 2012 ençà (Ramon Casas, Miquel Utrillo, Arcadi Mas i Fondevila, Artur Carbonell i Agustí Ferrer Pino) i donacions dels familiars dels artistes (Pere Jou i Alfred Sisquella). El fons propis han estat complementats amb diverses obres procedents de préstecs i dipòsits provinents del fons d’art de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i el Museu de Montserrat amb obres primordialment d’artistes del Modernisme i el Noucentisme vinculats a Sitges, com Ramon Casas, Joaquim Sunyer, Lola Anglada,  Pere Jou i Alfred Sisquella, entre d’altres.  Destaca també la incorporació d’una valuosa mostra de mobiliari de l’antiga casa pairal de Can Falç, actualment en procés de restauració.

La visita al Museu de Maricel s’inicia a la planta segona de l’edifici  amb les escultures i retaules pertanyents als períodes Romànic i Gòtic (obres de Pere Serra, Mestre d’All, Mestre de Maluenda, Mestre d’Armisèn, Mestre de Belmonte, Mestre de Son, Joan d’Angers, el Mestre de Viella, la Marededéu de Sant Miquel del Fai, el Mestre de Los Balbases, Joan D’Angers, Tomàs Giner i Pedro Berruguete, entre altres), complementades amb mobiliari i obres de ceràmica. El Renaixement i el Barroc hi són representats amb les col·leccions de ceràmica i mobiliari, així com amb obres del gènere de les natures mortes. A la primera planta, a l’antiga habitació de Charles Deering s’hi exposen una exquisida selecció de pintura (Arellano) i mobiliari dels segles XVII i XIX.

Segueixen les obres pertanyents al Neoclassicisme (Vicente López) i al  Romanticisme (Esquivel, Joaquim Espalter, Marià Fortuny, Federico de  Madrazo); al Realisme (Felip Masó, Rafael Monleón, Arcadi Mas i Fondevila i el jove Santiago Rusiñol), la sala dedicada a  l’Escola Luminista (Joan Roig i Soler, Arcadi Mas i Fondevila, Antoni Almirall, Joaquim de Miró i Argenter, Joan Batlle i Amell, Joan Soler i Casanovas i Càndid Duran); el Modernisme (Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Josep Llimona, Miquel Utrillo), amb la sala dedicada al Modernisme a Sitges amb les pintures que van decorar la Cerveseria del Cau Ferrat (Santiago Rusiñol, Arcadi Mas i Fondevila, Joaquim de Miró, Antoni Almirall i Càndid Duran) i el Noucentisme (Joaquim Sunyer, Pere Jou, Lola Anglada, Enric Casanovas, Ismael Smith, Xavier Nogués, Josep M. Gol, Josep Clarà, Pau Gargallo, Jaume Otero, Josep Granyer i Apel·les Fenosa, entre altres).

Imatges