Descripció

Centre històric – Passejada pel nucli antic

Ruta circular que  s’inicia a la porta principal del castell de Cubelles. El castell està documentat des de l’any 1041 i va ser construït sobre una antiga vil.la romana. Actualment la planta baixa i el segon pis –coneguda com a planta noble- ja es poden visitar.

En aquest edifici hi ha l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel i l’Oficina Municipal de Turisme.

Pel carrer del Doctor Juncà i creuant el carrer Major, arribarem a la plaça de la Vila on podem trobar l’edifici de l’Ajuntament i la casa on va néixer el pallasso Charlie Rivel l’any 1896 i que era l’antic cafè de la plaça Major.

Just darrere de la plaça de la Vila, podrem observar un dels murals de Cubelles, el mural de la Festa Major.

Continuarem pel carrer Major i, a la dreta mirant a l’església, trobarem la Font del carrer Major, la font del Lleó, que recorda que la canalització de l’aigua potable fou possible gràcies al finançament de l’americano Joan Pedro i Roig. A l’inici del carrer Major veurem l’església parroquial de Santa Maria, d’estil barroc, consagrada a la verge Maria, patrona del poble. És característic el to rosat de la façana, que imita un encoixinat, i el campanar, que combina la forma octogonal amb la quadrangular.

Sortint de l’església a mà dreta, passarem davant del monument que porta per nom El geni i la força bruta, obra d’Anselm Cabús i continuant pel carrer Colom ens endinsarem pel nucli antic de Cubelles fins a arribar a la plaça de la Font, on podrem observar una altra de les fonts d’aigua potable finançada per l’americano Joan Pedro i Roig.

Agafarem el carrer Sant Antoni i tot seguit arribem a veure l’ermita de Sant Antoni de Pàdua, capella d’una sola nau construïda el 1694 per Marià Gassó, de propietat privada.  Just davant de l’ermita podem observar l’edifici de Can Travé, edificació d’estil clàssic on antigament hi havia una biblioteca de mitologia clàssica i un gabinet d’història natural que va impulsar Frederic Travé. Destaca l’extens jardí de la finca, propietat de l’Ajuntament.

Retornarem pel carrer Sant Antoni per on hem vingut fins arribar de nou a la plaça de la Font. En aquesta plaça hi trobarem l’edifici de l’Aliança, fundada el 1914 per l’americano Pere Escardó; aquest edifici és una mostra del llegat dels americanos. Actualment pertany a l’entitat local, Societat Recreativa l’Aliança.

Tornarem pel carrer Àngel Guimerà, pujarem unes escales i d’allà ens dirigirem al castell per poder visitar l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel, conegut pallasso que va néixer al municipi de Cubelles l’any 1896. En aquesta exposició el visitant hi trobarà una part del llegat professional i personal de Rivel i hi podrà veure dos documentals, un d’ells d’actuacions i l’altre de la biografia. Finalitzarem la ruta a l’ Oficina de Turisme i a l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel.

Comença el Joc:  https://studio.playvisit.com/app/2122

Imatges