Descripció

Comencem el recorregut des de l’estació de tren de Puigcerdà. Ens dirigim cap el nord pel carrer de l’Estació fins arribar a l’encreuament del carrer del Pas de la Casa.

Ens desviem cap a l’esquerra en direcció al Pont de Sant Martí. Passem per sobre de la via del tren i arribem a la rotonda. Prenem direcció Guils-Saneja.

Creuem el barri de Sant Martí per arribar al Pont de Sant Martí on hi ha un semàfor. Passem per sobre el pont per continuar el camí. Trobem la carretera de Guils. La travessem i seguim recte pel camí ral fins a Sant Martí d’Aravó. Seguim les indicacions per anar a l’església de Sant Martí. Passada l’església ens dirigim cap al Local social de Sant Martí. El passem i continuem pel carrer que aviat es torna camí de terra. Deixem enrere les cases i aviat arribem a una bifurcació. Prenem el camí de l’esquerra.

És el camí 210. El camí ens duu a Saneja on hem de travessar la carretera. Entrem al poble, passem pel costat de la font i continuem recte. Seguim pel carrer Ponent per travessar el poble. Passada l’última petita urbanització el camí es bifurca. Seguim pel camí de l’esquerra (asfaltat) amb forta pujada. Passem per la Coma de Saneja; saltem a l’Alta Cerdanya. No ens desviem i seguim el camí de pujada. Més amunt prenem el camí en direcció Guils de Cerdanya seguint el senyal indicatiu. Arribem a la carretera de la Feixa (Baixa Cerdanya) i la seguim en pujada en direcció a l’estació d’esquí nòrdic de Guils Fontanera.

Podem tallar camí pels sender de costat de la carretera. Passem pel mirador de Guils on hi ha un banc i magnífiques vistes. Continuem per la carretera de la Feixa en direcció a Guils Fontanera. De seguida, prenem un desviament a mà dreta (pista) per seguir el camí amb cert desnivell però molt més pla. Comencem a perdre altitud. Arribem a un revolt cap a la dreta i un torrent (passem a l’Alta Cerdanya). El camí de baixada es va inclinant poc a poc. Abans d’arribar a un revolt molt pronunciat a la dreta, prenem un sender cap a l’esquerra en direcció Yravals.

El sender també gaudeix d’un pendent considerable. Trobem marques de GR en una roca. Seguim baixant. Arribem a Yravals. Trobem el carrer paral·lel a la via del tren i ens dirigim cap el pas a nivell per anar a la Tor de Querol. Dins el poble ens dirigim cap a la carretera de La Vinyola. Seguim en direcció “La Vignole”. Més endavant, prenem direcció Enveig. Passem per l’estació de tren internacional La Tour de Carol-Enveitg. Ens dirigim cap el centre de la vila. Més endavant ens desviem cap a la dreta per la rue de la Douane i continuem fins arribar a la via del tren que passem per sota del pont.

A l’altra banda, trobem un desviament a mà esquerra. El seguim i prenem el camí cap a Puigcerdà. Una mica més endavant, tornem a passar la via per sota d’un altre pont.

Anem cap a Puigcerdà paral·lels a la via del tren. Tornem a saltar a la Baixa Cerdanya. Arribem a un pas a nivell. No el creuem i seguim en direcció Puigcerdà. Arribant al nucli urbà, ens desviem a la dreta pel paratge de Sant Martí en direcció al Pont de Sant Martí. Arribem al carrer del Pont de Sant Martí i ens desviem cap a l’esquerra en direcció a l’estació de tren de Puigcerdà.

Punt final de la ruta.

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES
Distància 15,04 km Desnivell positiu 304 m
Dificultat tècnica moderat Desnivell negatiu 304 m
Altitud màxima 1456 m Tipus de ruta Circular
Altitud mínima 1145 m Durada 4 h

Imatges